Læs også 3 artikler på hest-online

EOTRH - Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis.

EOTRH er en meget smertefuld og uhelbredelig tandsygdom, hvor fortænder, kæbeknogle og nogle gange også hjørnetænderne bliver angrebet. Der opstår pusfyldte betændelser under tandkødet, hvor man i første omgang ikke kan se det. Tand og kæbeknoglen i området omkring nedbrydes. Når det sker, bliver tanden mere og mere løs, og efter længere tids smerte falder resten af tanden/kronen ud.

Der er ikke ret meget viden omkring denne sygdom, og når man slår det op får man da også forskellige informationer. Alle er dog enige om at sygdommen ikke kan helbredes, men forhåbentligt vil der blive forsket mere, så vi kan finde en måde at hjælpe hestene.

eotrh
Et at de første og tydelige tegn på EOTRH er at alle fortænder er lidt løse. Det er svært at se i starten, og ikke noget man kan se med mindre hesten står helt stille og man kan få fat omkring tanden. Jo løsere de er jo mere ondt har hesten.
Tænderne løsner sig fordi EOTRH har angrebet under tandkødsniveau, og jo mere tandkødet trækker sig tilbage jo mindre er der til at holde fast på tanden. Der bliver tit dannet meget tandsten på fortænder og hjørnetænder ved heste med EOTRH.

Hvis hesten har EOTRH så er det meget vigtigt at få kortet fortænderne, så hesten ikke har pres på disse hver gang den æder. Både fordi EOTRH er meget smertefuldt, men også fordi, at for lange fortænder forværrer situationen. På nogle heste skal fortænderne kortes mange millimeter, så man er nød til at gøre det over 2 - 3 gange indenfor ca. 1 år.

Du bør kontakte din tandplejer og/eller en dyrlæge som har erfaring med EOTRH, hvis du har mistanke om at din hest har problemer. Jeg har flere dyrlæger jeg samarbejder med omkring denne sygdom. De skal tage stilling til om nogle at tænderne skal fjernes. 

Hvad gør man ved EOTRH? Det er vigtigt at man som hesteejer sørger for at hesten har et stærk imunforsvar, - korrekt fodring m.m. Tandplejeren skal korte fortænderne jævnligt og afbalancere i forhold til kindtænderne. Dyrlægen skal evt. tage nogle af tænderne ud og tage en vurdering om hvor meget hesten lider. Ved nogle gamle heste, som er meget angrebet, bør man overveje om hesten er bedre tjent med at blive aflivet end at leve i smerte og uden fortænder.

Opdatering Nov. 2016:

Efter at vi (mine kollegaer og de dyrlæger vi arbejder sammen med) har set mange heste med EOTRH og i samarbejde med hestenes ejere har prøvet mange ting for at hjælpe hestene, er vi kommet lidt videre i vores viden om EOTRH. Hvor hurtigt EOTRH bliver værre afhænger af hestens immunforsvar og hvordan tandstillingen er. Vigtigt at der ikke kommer unødigt og skævt pres på fortænderne, samt at holde hesten sund og evt. rengøre fortænderne. At give "fuld gas" god kvalitet vitaminer, mineraler og tilskud der kan styrke hestens immunforsvar, har vi set på flere heste nu at det virker. Den ene hest hvor vi har set en bedring, har hesten fået meget mere end fodereksperterne vil anbefale, - men det har virket. At børste hestens tænder med forskellige ting har også en effekt. Vigtigst er at gøre det hele samlet.