Tand nr. 5

Ulvetænder

Ulvetanden var på hestene for ca. 65 mill. år siden en kindtand hesten brugte til at tygge med. På nutidens heste er den meget lille og kan ikke bruges til at tygge med. Den kan derimod være til stor gene når vi putter et bid i munden på hesten. Ulvetanden ligger normalt lige bag biddet.

På billedet her til højre ser du en ung hest med to ulvetænder. Ulvetanden sidder foran kindtænderne og er meget små.

Ulvetænder ses oftest kun i overmunden og bryder frem når hesten er 6 - 8 mdr. gammel. I nogle tilfælde kan den blive skubbet ud når hesten taber mælketanden på tand nr. 6. Det sker i 2½ års alderen. Men normalt bliver ulvetanden siddende og bryder ikke yderligere frem.
ulvetænder
Nogle heste har Blinde Ulvetænder. Det er en ulvetand, som aldrig er brudt igennem tandkøddet og normalt har lagt sig langs kæben. Disse kan være til voldsom gene for hesten, når den får bid i munden. Heste som stejler og på anden måde reagerer meget følsomt imod biddet bør tjekket grundigt efter om de har blinde ulvetænder.
ulvetænder i undermunden På dette billede ser du en 2½ års Quater-horse hoppe med to små ulvetænder i undermunden. De ses sjældent i ældre heste, da de tit falder ud sammen med mælketanden på 6'eren.
Men de findes og kan være meget generende for hesten, så man skal huske at se efter inden man lægger bid i munden på den.
Det er kun dyrlæger der må bryde huden på et dyr, og derfor også dem som skal fjerne ulvetænder.

Når jeg laver tandpleje er der altid en dyrlæge tilstede for at sedere hesten, og der vil de selvfølgelig fjerne eventuelle ulvetænder også, så det bliver gjort i sammenhæng med tandplejen.