Heste har 24 mælke- tænder.

Mælketænder

Hesten taber sine mælketænder, når den er 2½ - 4½ år. Den permanente tand bryder frem, roden på mælketanden absorberes og resten (tandkappen) falder af.

Det kan gøre ondt og være generende for hesten at have en tandkap siddende halv-løs i munden. Kanten af en tandkap er meget skarp og der kan være spidser, som sidder fast i tandkøddet og generer. Hver gang hesten tygger eller næsebåndet strammer, så bevæger tandkappens spidser sig i tandkøddet.
På billedet til højre ses en tandkappe fra overmunden.
tandkappe fra overmund

kapper på KraniePå dette billede af et kranie kan man se hvor meget den permanente tand fylder, og hvordan den er ved at skubbe tandkappen af. Denne hest er omkring 2½ år gammel og de permanente tænder er ikke færdigudviklede.

Når den unge hest har nogle buler eller "hævelser" under kæben og mellem næsebor og øjne på overkæben, så er det som regel fordi den permanente tand ikke helt kan være der. Det er helt naturligt og ikke noget man skal pille ved, medmindre der er betændelse og voldsomme hævelser.
På billedet til højre ses en tandkappe, som har skubbet den permanente tand bagud. Dvs. at den permanente tand bryder frem forkert og hesten risikerer allerede som 4½ års starte et skævt bid.

Det er naturligt at hesten taber sine kapper og de klarer det som regel selv, men i nogle tilfælde er det vigtigt at rette tandstillingen samtidig.

På billederne herunder ser du flere eksempler på tandkapper, som ikke falder korrekt af og dermed får hesten en forkert tandstilling, som kan give den alvorlige problemer senere i livet.
303 kappe
problemer
Permanente tænder er inderst og er på vej op i ganen. Hesten får overbid.
av
Tandkapperne sidder i klemme og de permanente tænder kommer senere i slid.
Kappe
Den permanente tand ses nederst og tandkappen ovenpå.