Bidsæde på tand nr. 6.

Bidsæder

Et bidsæde er en afrunding af første kindtand. Den tand som ligger lige bag biddet, hvor kinden bliver klemt imod, når vi tager i tøjlen. Det bør altid være en del af at tage tandspidserne, hvilket der bør blive gjort inden hesten skal trænes og rides. 

bidsædeFørste gang man snakkede om at lave bidsæder var i England i 1865. Der blev det brugt på væddeløbshestene, og der blev raspet en del tand af for at lave et sæde.

I dag er det kun en afrunding af tanden, så der ikke er en skarp kant og spidser. Man laver ikke "sæder" og fordybninger i tanden. Det er en del af at tage tandspidser, som kan jo rasper af på siden af tanden. I stedet for kun at raspe spidserne af på siderne, bør man raspe hele vejen frem og tage spidser og kanter foran på tanden også.

Især vil jeg anbefale at få lavet bidsæder på den unge hest inden den skal tilrides og trænes med bid i munden. Dette vil gøre at hesten søger nemmere til biddet og hurtigere får tillid. Det er meget sikrere og nemmere at tilride en hest, som har fået fjernet tandspidser og lavet bidsæder! Og derved også en bedre oplevelse for hest og rytter.