Alle heste har tand-
spidser.

Hvorfor er tandpleje vigtigt for hesten?

Mange hesteejere tænker: "Hvorfor er tandpleje til hesten nødvendigt? Hvad gjorde vildhesten?" Sådan tænkte jeg også første gang jeg så en hestetandlæge arbejde i USA. Hvad har de tossede amerikanere nu fundet på? ..... var min første tanke. Men jeg indså hurtigt, at det nok ikke var så tosset endda. Mine heste var mere samarbejdsvillige og mere tilpasse. Da jeg satte mig ind i tingene fandt jeg ud af at hestetandpleje udført ud fra samme principper, som vi gør nu, har eksisteret i flere hundrede år.

Hestene i naturen har ikke på samme måde behov for tandpleje. Grunden til at hestene i dag har brug for tandpleje er udelukkende pga. de ting vi mennesker gør ved dem.
1: Tyggefunktion.
Når hesten æder græs, nipper den det af med fortænderne og maler det med kindtænderne. Derved slides både fortænder og kindtænder. Når vi fodrer hesten med hø, halm og fuldfoder, så slider den kun sine kindtænderne. Derved opstår en ubalance, som hesten ikke ville få i naturen. Derfor er det vigtigt at vore heste jævnligt får kortet fortænderne.
Naturlig
2: Hovedets holdning.
I naturen går hesten størstedelen af tiden med hovedet nede når den tygger. Der er underkæben fremme på plads og tænderne slides normalt. Når hesten står i en boks og med hovedet i en krybbe i vores "normale" 120 cm. højde, så vil underkæben være skubbet bagud og hesten vil slide sine tænder forkert. På denne måde dannes bl.a. tandkroge.

3: Avl.
I naturen avles hestene efter hvem der er stærkest og sundest. Den stærkeste overlever og deriblandt også dem med den bedste tandstilling. Vi avler for type, gangarter, springevner, farve, størrelse osv.... Derfor har vi mange flere heste med alvorlige tandproblemer.

4: Træning.
I naturen får hesten ikke grime, kapsun eller hovedtøj på. Den bliver ikke bedt om at gå i en bestemt holdning, samtidig med at den har et stramt næsebånd på og en rytter på ryggen. Det er naturligt for hesten at have tandspidser.