Mod- stående tand skal kortes hvert år.

Mangler hesten en tand

Mangler hesten en eller flere tænder har det betydning for dens slid og tyggefunktion resten af livet.

Da hestens tænder bryder frem 2 -4 mm om året, vil de hvis de ikke bliver slidt normalt, jo bare blive længere og længere. Og tand er stærkere end tandkød og knogle, så den fortsætter bare op i kæben af hesten, hvis den får lov at gå i så mange år.

Mangler tand Disse to billeder viser en 14 års Oldenborger, som mangler 1 tand og har gjort det i mange år. Modstående tand er ikke blevet slidt og er gået op i hullet og har lavet sår helt op i ganen.

Hesten viste ikke tegn på tyggeproblemer og virkede tilpas, så hesteejeren blev meget overrasket da hun kiggede ind i munden.
110 mangler
Denne dressurpony mangler 3 fortænder og har aldrig fået dem rettet. Den havde problemer med at bøje til højre og var øm i nakken, samt havde forkert tandstilling på kindtænderne.

Det er vigtigt at den modstående tand bliver kortet hvert år, så den holder sig i niveau og ikke generer tyggefunktionen.

Også selvom det ikke ser slemt ud og hesten fungerer, så skal man ikke vente til der er problemer. Hestens kæbeled bliver belastet og tanden kan som regel ikke kortes helt ned på en gang.
Skævt bid