Hestens fortænder bør kortes årligt.

Overlange fortænder.

Rigtig mange af vore heste har for lange fortænder i forhold til kindtænderne. Dette skyldes at nutidens heste ikke lever som vildhesten.

Den eneste måde hvorpå hesten kan slide sine fortænder er ved at nippe græsset af. I naturen nipper den græsset og tygger det med kindtænderne. Derved slider den både fortænder og kindtænder. Når vi giver den grovfoder og fuldfoder slider den kun sine kindtænder. Derved får hesten en ubalance i dens tandstilling.

Hesten får flere problemer når fortænderne er for lange.
  1. En overbelastning af kæbeleddet, som giver ømhed og stivhed i området. Mange hesteejere og ryttere mærker det ved at hesten er stram og stiv i nakken. Tit tager de i første omgang hesten til kiropraktor. Hvis problemet så vender tilbage, så tror man at kiropraktoren ikke er god eller at hesten bare "er sådan". Men mange gange ville tandpleje i sammenhæng med kiropraktik være løsningen.
  2. Hesten har svært ved at udnytte foderet. Når fortænderne er for lange, kan kindtænderne ikke nå helt sammen. Derfor vil hesten ikke kunne male foderet i små nok partikler til at maven kan optage alt foderet.
  3. Når hesten hele tiden forsøger at male foderet og tygge korrekt, så lægger den belastning på de lange fortænder. Jo længere de bliver jo større er belastningen. På et tidspunkt begynder tænderne at løsne sig en smule. Du kan ikke se de er løse, men i første omgang kun se at tandkøddet er tilbagetrukket og der er små foderlommer mellem tænderne. Hvis der ikke bliver gjort noget vi tænderne løsne sig mere og mere, hesten får ondt og tænderne falder til sidst ud.
lange fortænderDenne hest havde boet hele sit liv i Californien. Den havde stort set aldrig været på græs og havde derfor ikke slidt sine fortænder. Men den fik foder og sled derfor kindtænderne.

Alle fortænderne i undermunden var løse. Nogle så meget at de måtte ud. Et par stykker lod vi sidde og tog dem ud af funktion, så de satte sig fast igen.

Det har været meget smertefuldt i lang tid for denne hest. Men ejeren har kun bemærket at den "altid" har spist meget langsomt.
Ved heste som går meget på græs er problemet ikke stort, men kommer den ind hele vinteren og får foder, vil den få for lange fortænder med alderen.