Undgåes ved at rette forkert tandstilling

Lommer af foder imellem tænderne.

Når foderet samler sig imellem hestens tænder kalder man det for foderlommer. Det bevæger sig dybere ned imellem tænderne, rådner, tanden løsner sig og hesten vil på et tidspunkt miste tanden

Foderlommer dannes pga. et skævt slid og forkert tandstilling. Når nogle tænder er "i vejen" og den cirkulære tyggebevægelse vil der bliver lagt pres på dem, hver gang hesten forsøger at tygge og male foderet. Tanden vil løsne sig en smule og der vil blive plads til at foderet kan komme ned imellem tænderne.

Løsningen er at korte den tand som er belastet, så den får fred et stykke tid. Når den så har sat sig fast igen
heler foderlommen og hesten kan bruge tanden til at tygge med.

foderlommePå billedet her til venstre ses en meget lille foderlomme.

Billedet til høje er en større foderlomme pga. en tandkrog på første kindtand.
Foderlomme

Mange gange kan trukket tandkød og lommer også komme fordi hestens immunforsvar er eller har været svækket. Når det kombineres med at en tand har et skævt pres, så vil lommen hurtigt komme. Har hesten et dårligt immunforsvar vil tandkødet også have sværere ved at hele. Jeg anbefaler altid at man giver tilskud eller får taget en blodprøve. Der kan være mange årsager til at hestens immunforsvar er svækket.

Hvis hesten er ældre, foderlommen er dyb og har været der i lang tid, kan tanden være så løs og rådden at man er nød til at trække den ud.

Billedet her til højre er fra en gammel rideskole pony, som begyndte at spytte "hø-boller" ud. Det er et tydeligt tegn på foderlommer og løse tænder.
Hun havde mange løse tænder og manglede allerede en del i både undermund og overmund.
Den anden kindtand (nr. 107) på dette billede  er løs.

Foderlommer og løse tænder gør ondt på hesten hver gang den tygger sit foder.
gammel hest